Primavera

Żyj pozytywnie

wróć

Dietę zmieniaj z wiekiem

Nasz organizm po czterdziestym roku życia ulega wielu przemianom. Związane są one między innymi ze zmniejszaniem się poziomu hormonów (głównie estrogenu i progesteronu), stąd uderzenia gorąca, nocne pocenie się, bóle głowy oraz zaburzenia koncentracji.
Możemy pomóc sobie w tych dolegliwościach, stosując odpowiednią dietę.


Obniżenie hormonów we krwi powoduje również większe narażenie kobiecego organizmu na pojawienie się osteoporozy, ponieważ wraz z wiekiem gęstość kości maleje. Z tego względu w naszej diecie na dobre powinny zagościć produkty bogate w wapń, jak mleko, białe i żółte sery, jogurty, kefiry, pełnoziarniste przetwory zbożowe (pieczywo, muesli, płatki zbożowe, gruboziarniste kasze, ciemne makarony) oraz ryby (szczególnie te, które jadamy w całości wraz z ośćmi - np. sardynki). Ograniczając spożycie czarnej herbaty, mocnej kawy i coli, zmniejszymy wypłukiwanie wapnia z organizmu. Ważnym elementem profilaktycznym jest również regularna aktywność fizyczna, ale nie musimy męczyć się na intensywnym treningu. Wystarczy spacer, marsz, trucht, pływanie czy jazda na rowerze.

Spadek poziomu hormonów we krwi powoduje również większe ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej oraz zawału serca. Wiąże się to z obniżaniem poziomu „dobrego" cholesterolu HDL, chroniącego naczynia krwionośne i rosnącym poziomem „złego" cholesterolu LDL, przyspieszającego zmiany miażdżycowe.

Odpowiednio zestawiona dieta może znacznie zredukować poziom „złego" cholesterolu. Wskazane jest używanie olejów roślinnych zamiast tłuszczów zwierzęcych, zastąpienie mięs zwierząt rzeźnych drobiem oraz rybami (najlepiej tłustymi morskimi rybami), włączanie do posiłków większych ilości warzyw w postaci surówek, sałatek, zup, soków warzywnych czy dodatków do kanapek.

Często w wieku okołomenopauzalnym spowalnia się pasaż treści pokarmowej w jelitach, co może powodować zaparcia. Dlatego istotne jest, aby codzienny jadłospis zawierał produkty bogate w błonnik pokarmowy zawarty w warzywach i owocach, pieczywie razowym oraz grubych kaszach. Pamiętajmy, że zwiększając spożycie błonnika w diecie, należy zwiększyć również ilość wypijanej wody, która ułatwia przesuwanie się treści pokarmowej. Dobrą praktyką jest również wypicie na czczo szklanki wody z cytryną, z dodatkiem suszonych śliwek albo z siemieniem lnianym, co zredukuje problem zaparć.

Czym organizm człowieka starszy, tym mniejsza jego ochrona przed szkodliwymi substancjami, zwanymi wolnymi rodnikami. Zmiany spowodowane ich obecnością w organizmie są główną przyczyną starzenia się. Można je spowolnić zwiększając spożycie produktów zawierających antyoksydanty jak owoce, warzywa oraz herbaty owocowe, ziołowe i zielone, które dzięki wysokiej zawartości polifenoli spowalniają procesy starzenia się komórek.

© 2017 POLSKA WODA SP. Z O.O. ALL RIGHTS RESERVED.
USA replica watches continue to be appreciated by consumers and retailers who believe in their highest quality. Proof of their satisfaction is not only the increase in sales, but also the numerous awards our water has received, including: Product of the Year, Golden Receipt, Consumer Laureate, Consumer Quality Leader or Good Brand.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.